واریکوسل

واریکوسل شایع ترین علت ناباروری مردان است. واریکوسل در 15٪ در جامعه طبیعی تشخیص داده می شود ، تقریباً 35-40٪ مردانی که اعتراف می کنند بچه دار نمی شویم (گروه سنی 19-35 سال: 24٪ ، بالای 40 سال: 48٪). با جراحی درمان می شود. میزان موفقیت به ویژه در جراحی هایی که با روش میکروسکوپی انجام می شود ، بیشتر است. به دنبال درمان ، در یک مطالعه بالینی که روی زوج ها انجام دادم ، در حالی که 38٪ زوجین به طور طبیعی باردار بودند ، مشخص شد که این میزان در کسانی که نمی توانند جراحی واریکوسل انجام دهند 20٪ است. درمان زودهنگام می تواند به تولید اسپرم سالم و حتی رشد بیضه کوچک شده به دلیل واریکوسل نوجوان کمک کند.

 

در یک مطالعه چند متنی (متاآنالیز) ، نشان داده شد که مردان مبتلا به واریکوسل در معاینه ، در صورت درمان جراحی ، تقریباً سه برابر بیشتر از افرادی که تحت عمل جراحی قرار نگرفته اند ، صاحب فرزند می شوند. شناخته شده است که با بدتر شدن مقادیر اسپرم ، این میزان حتی بیشتر می شود.

 

واریکوسل چیست؟

 

واریکوسل نوعی بیماری است که در آن عروق وریدی حامل خون کثیف که بیضه ها را می شویند به طور غیر عادی بزرگ می شوند و نمی توانند خون را در داخل خود حمل کنند و در نتیجه خون به عقب نشت می کند. این وریدها حامل خون کم اکسیژن و مواد مغذی بیضه هستند. جریان برگشتی که در رگهای گشاد شده ایجاد می شود باعث تورم در بیضه ها می شود و پرفیوژن مورد انتظار و تغذیه سالم اتفاق نمی افتد. واریکوسل اتساع عروقی شبیه رگهای واریسی پا است. بیماری واریکوسل در قبل از بلوغ و نوجوانان (نوجوانان) شایع است ، در پسران کمتر از 10 سال نادر است. تقریباً در 15٪ مردان بزرگسال دیده می شود. این غالباً در سمت چپ دیده می شود ، اما بندرت می تواند در سمت راست یا دو طرفه ایجاد شود. باید در موارد واریکوسل در سمت راست از نظر توده هایی که عروق شکم را فشرده می کنند ، دقت شود. واریکوسل ممکن است گاهی به عنوان علامت تومور (تومور کلیه) ظاهر شود. در این مورد ، با معاینه سونوگرافی بررسی می شود ، در غیر این صورت ، آنها با توموگرافی کامپیوتری یا تصویربرداری MR با جزئیات بیشتری بررسی می شوند. واریکوسل معمولاً بدون علامت و بدون درد است و معمولاً نیازی به درمان ندارد.

 

 

 

علت واریکوسل چیست؟

اگرچه دقیقاً مشخص نیست که چرا واریکوسل ایجاد می شود. واریکوسل نوعی اختلال ساختاری است و ممکن است به دلایل مختلف ایجاد شده باشد.

 

ممکن است به دلیل عدم رشد کافی دریچه ها در ورید اتفاق افتاده باشد.

 

به خصوص فشار خون بالا در وریدهای بیضه چپ نیز می تواند این کار را انجام دهد.

 

- همچنین ممکن است به دلیل فشرده شدن رگهای خارج شده از بیضه بین رگهای بزرگتر باشد ، با پدیده ای که ما آن را "فندق شکن" می نامیم.

 

- در دوره نوجوانی ، هنگامی که جریان خون به بیضه بیش از حد باشد و جریان خون از بیضه قابل تحمل نباشد ، همچنین عامل ایجاد واریکوسل محسوب می شود. بنابراین ممکن است با رشد سریع اعضای جنسی در مردان جوان همراه باشد.

 

- با این حال ، به خصوص در موارد واریکوسل که در سمت راست دیده می شود ، ممکن است توده هایی وجود داشته باشند که در شکم فشرده می شوند.

 

 

 

اثرات واریکوسل بر کیفیت اسپرم

واریکوسل در 25٪ بیماران با پارامترهای غیرطبیعی اسپرم تشخیص داده می شود. دیده می شود که 55- 35٪ بیماران مبتلا به واریکوسل پارامترهای غیرطبیعی اسپرم دارند هرچه درجه واریکوسل بالاتر باشد پارامترهای غیرطبیعی اسپرم بیشتر دیده می شود و در درجه 3 این میزان به 54٪ می رسد. اگرچه اثرات منفی واریکوسل بر روی پارامترهای اسپرم و ناباروری هنوز کاملاً مشخص نیست ، مکانیسم های چند عاملی مانند استرس اکسیداتیو ، افزایش گرما ، ریفلاکس مواد مضر (متابولیت ها) از کلیه و غده فوق کلیه ، عدم تعادل هورمونی و هیپوکسی (کمبود اکسیژن) سرزنش می شوند. در مرکز این اثرات منفی ، استرس اکسیداتیو نقشی اساسی ندارد و واقع شده است.با افزایش درجه واریکوسل ، بار استرس اکسیداتیو افزایش می یابد و این استرس پس از یک جراحی موفق از بین می رود. آسیب DNA با شاخص تکه تکه شدن DNA ارزیابی می شود. کیفیت و تولید اسپرم ممکن است به دلیل یک یا چند دلیل زیر مختل شود:

 

1-استاز در اثر فشاری که خون خاکی که نمی تواند از بیضه تخلیه شود و اکسیژن کم ایجاد شده به بیضه وارد می شود.

 

2-اختلال عملکردی که در سلول های لیدیگ ترشح هورمون مردانه تستوسترون در بیضه ها ایجاد می شود.

 

3-ایجاد اختلال در رشد سلولهای اسپرم.

 

4-برگشت خون آلوده از کلیه ها و غده فوق کلیه و حاوی مواد سمی به بیضه ها همراه با خون خارج شده.

 

5-افزایش دما در بیضه ها (به طور معمول بیضه ها در دمای 2 تا 3 درجه پایین تر از دمای بدن در بیضه کار می کنند ، اگر این دما افزایش یابد ، تولید اسپرم نیز ممکن است مختل شود).

 

6-اختلالات در ترشح هورمون های گنادوتروپین و آندروژن.

 

7-اختلال ارتباطی بین سلولهای اسپرم و لایه های بافتی اطراف آنها (لامینا پروپریا - ماتریکس خارج سلولی - اپیتلیوم جوانه ای).

 

8-نیز گسترده شده است اکسید نیتریک (NO) انباشته شده در مریخ می تواند با اختلال در عملکرد تولید مثل ، از مردان مبتلا به واریکوسل جلوگیری کند.

 

9-کوچک شدن بیضه آسیب دیده (آتروفی). بیضه از لوله هایی تشکیل شده که تعداد زیادی اسپرم تولید می کنند. در واریکوسل ، این لوله ها آسیب دیده و بیضه کوچک و نرم می شود. اگرچه مشخص نیست که چه عواملی باعث جمع شدن بیضه شده است ، اما می توان فشار ایجاد شده در اثر تجمع خون وریدی (خون کثیف) را نام برد.

 

 

 

علائم: واریکوسل معمولاً بدون علامت است. در برخی موارد ، ممکن است دردی با درجه و مقیاس مختلف از درد کسل کننده تا شدید وجود داشته باشد. درد با ایستادن و تلاش افزایش می یابد ، در طول روز ادامه دارد و بیمار هنگام خوابیدن به پشت آرام می شود.

واریکوسل ممکن است توسط بیمار یا والدین یا پزشک شما در هنگام معاینه معمول یا در سنین بالاتر هنگام ارزیابی ناباروری مورد توجه قرار گیرد.

 

 

 

تشخیص و درجه بندی واریکوسل

 

 

معاینه فیزیکی استاندارد طلایی در تشخیص واریکوسل است. در صورت وجود یک سابقه پزشکی دقیق و علائم ، تشخیص را راهنمایی می کنند. تشخیص واریکوسل با معاینه بالینی انجام می شود. سونوگرافی و داپلر ، به ویژه در شناسایی و کمی کردن ریفلاکس در برخی موارد ، سهم دارند. معاینه دستی در یک محیط بهینه گرم و در حالی که بیمار ایستاده است انجام می شود. در همین حال ، با فشار دادن (مانور والسالوا) سعی می شود بزرگ شدن های غیرقابل توجه در رگ ها احساس شود. با توجه به یافته های معاینه ، واریکوسل به 3 درجه تقسیم می شود:

 

 

 

درجه 1: آنها واریکوسل های ملایمی هستند که فقط با فشار دادن متوجه می شوند.

 

درجه 2: واریکوسل متوسط ​​در تنفس طبیعی اما فقط در هنگام لمس قابل مشاهده است.

 

درجه 3: واریکوسل های بزرگ که با دست در حالت استراحت احساس می شوند و حتی توسط چشم قابل مشاهده هستند.

 

 

 

معاینه فیزیکی: رگهای واریسی که هنگام ایستادن و / یا فشار در هنگام معاینه بدنی ایجاد می شوند ، تشخیصی هستند. تورم رگ ها می تواند مانند "کیسه ای پر از کرم" احساس شود. هر دو بیضه باید با هم بررسی شوند تا اندازه آنها مقایسه شود. بیضه تحت تأثیر واریکوسل معمولاً کوچکتر است. در حالی که بیمار معاینه می شود ، ابتدا رگ ها در وضعیت خوابیده بررسی می شوند. در این بین ، به عقب خالی می شود و درست در پشت آن ، بالا می رود و درجه پر شدن رگ های خالی از خون بررسی می شود. در همین حال ، تغییراتی که در وریدها ایجاد می شوند ، با توجه به مقیاس فوق درجه بندی می شوند.

 

معاینه سونوگرافی داپلر: در برخی موارد معاینه واریکوسل با سونوگرافی داپلر لازم است. این ممکن است خصوصاً در بعضی از مردان که کیسه بیضه کوچک دارند یا به دلیل افزایش بافت چربی یا اینکه تحت عمل جراحی قبلی قرار گرفته اند ، قابل ارزیابی درست نیست ، ضروری باشد و اکنون برای کنترل مراجعه می کنند. داپلر USG همچنین در بیماران با بهبود ناکافی در پارامترهای مایع منی پس از جراحی واریکوسل ، جراحی ناموفق و پیگیری واریکوسل نوجوانان استفاده می شود.

 

واریکوسل نوجوان

 

واریکوسل نوجوان (واریکوسل نوجوان) نوعی واریکوسل است که می تواند در نتیجه کاهش رشد بیضه ، آتروفی (جمع شدن) و بدتر شدن مقادیر اسپرم در بزرگسالی ، و همچنین علائمی مانند درد در کیسه های بیضه ، باعث ناباروری شود. در نوجوانان (بین 11 تا 16 سال). بیشتر موارد واریکوسل در گروه سنی کودکی و نوجوانی هیچ علائمی ایجاد نمی کند. آنها معمولاً توسط معاینه بدنی تشخیص داده می شوند یا توسط خانواده ها مشاهده می شوند. وقتی معاینه بدنی انجام می شود ، تقریباً در 10٪ موارد کاهش حجم بیضه در طرف آسیب دیده مشاهده می شود. اگرچه میزان بروز واریکوسل در نوجوانان 15٪ است ، اما با افزایش سن بعد از 13 سالگی ، هنگامی که رشد تسریع می شود ، افزایش می یابد. در حالی که واریکوسلل چپ در 90٪ موارد دیده می شود ، واریکوسل دو طرفه تقریباً در 10٪ موارد تشخیص داده می شود. حجم بیضه نیز هنگام ارزیابی واریکوسل نوجوان اندازه گیری می شود. اندازه گیری حجم بیضه برای ضرورت درمان واریکوسل و نظارت بر حجم بیضه پس از واریکوسلکتومی ضروری است. حجم بیضه را می توان با حجم سنجهای مختلف (ارکیدومتر) و همچنین سونوگرافی اندازه گیری کرد. هدف اصلی واریکوسل نوجوان جلوگیری از ناباروری ، حفظ تولید بهینه هورمون و حفظ حجم بیضه است.

 

درمان: جراحی تنها راه درمان واریکوسل است ، اما ممکن است همه بیماران از جراحی بهره مند شوند. اصولاً اگر واریکوسل در بیماران مبتلا به ناباروری وجود داشته باشد و پارامترهای اسپرم خراب شود ، جراحی واریکوسل توصیه می شود. جدا از اینها ، اگر به روشی آسیب برساند که زندگی روزمره را تحت تأثیر قرار دهد ، در دوران بلوغ واریکوسل وجود دارد و بیش از 20٪ کوچک شدن (2-3 سی سی) بین دو بیضه وجود دارد ، بیمارانی که ورزش های بدنی سنگین انجام می دهند یا حرکات کاری دارند ، بیمارانی که فکر می کنند برای پیشرفت به واریکوسل موجود ، بیماران مبتلا به اضطراب زیبایی کاندید جراحی واریکوسل هستند.

 

 

جراحی: مداخله جراحی ، با یک برش جراحی کوچک از کشاله ران رگهای بزرگ شده ، این رگهای بزرگ شده (رگ بیضه ، رگهای بیضه کرماستریک-خارجی و رگ های جزئی تا حدی) به هم متصل می شوند ، به طوری که خون کثیف به جای رگهای سالم هدایت می شود این رگهای بزرگ شده و با گذشت زمان ، این واریس همراه با رگ است r به عنوان آتروفی ناپدید می شود.

 

جراحی میکروسکوپ: با این روش از عروق لنفاوی که با چشم غیر مسلح دیده نمی شوند محافظت می شود و خطر عوارضی که ممکن است ایجاد شود کاهش می یابد ، از جریان لنفاوی جلوگیری نمی شود.

 

لاپاراسکوپی: واریکوسلکتومی را می توان به روش لاپاراسکوپی نیز انجام داد ، نتایج مشابه است.

 

انسداد آنژیوگرافی: کمتر معمول ، روشی به نام انسداد آنژیوگرافی برای درمان واریکوسل استفاده می شود. یک عامل خاص اسکلروزان کننده به وریدهای واریسی تزریق می شود و این ماده در عروق فرو می ریزد و یک پلاگین ایجاد می کند. نیازی به بیهوشی ندارد ، اما در معرض تابش (اشعه) قرار دارد.

 

بعد از جراحی

 

بعد از 2 روز می توانید به فعالیت های عادی روزمره خود برگردید. تا زمانی که ناراحت نباشید ، می توانید بعد از 2-4 هفته به فعالیتهای شدیدتر مانند ورزش برگردید. درد ناشی از این جراحی معمولاً خفیف است ، اما ممکن است چندین روز یا چند هفته ادامه داشته باشد. پزشک شما ممکن است برای مدت محدودی پس از جراحی داروی مسکن تجویز کند. پس از آن ، پزشک ممکن است به شما توصیه کند از داروهای بدون نسخه مانند استامینوفن یا ایبوپروفن استفاده کنید. پوشیدن شورت تنگ یا جک استرپ نیز می تواند با کاهش فشار بر بیضه ها کمک کند. تغذیه سالم و طبیعی ، ورزش ، کنترل وزن و ترک سیگار ، در صورت وجود ، توصیه می شود.

 

 

 

استرس اکسیداتیو ، که اصلی ترین اختلال ناشی از واریکوسل پس از جراحی است ، بهبود می یابد ، اما حاوی ترکیبی از آنتی اکسیدان ها (روی ، اسید فالیک ، ال کارنیتین ، کوآنزیم-Q10 ، B12 ، سیستئین و آرژنین) برای اصلاح سریع این شرایط و توانایی آنتی اکسیدانی بدن را افزایش می دهد. از داروها می توان استفاده کرد. ادعا می شود که درمان مکمل آنتی اکسیدانی به طور نسبی برخی از نقاط ضعف ناشی از آسیب DNA را از بین می برد. چنین مخلوط های تجربی توصیه می شود حداقل برای 3 ماه استفاده شود. کسانی که این داروها را بعد از جراحی واریکوسل مصرف می کنند ، بهبود کیفیت اسپرم بیشتر و زودتر است. هیچ تفاوتی در میزان بارداری وجود نداشت.