بلوغ زودرس چیست؟  

 

 

 

بلوغ در سنین 8 تا 13 سالگی در دختران و در سنین 9 تا 14 سالگی در پسران آغاز می شود. اولین نشانه بلوغ بزرگ شدن سینه در دختران و بزرگ شدن بیضه در پسران است. بلوغ نیز به ندرت می تواند با رشد موهای ناحیه تناسلی آغاز شود.

 

بلوغ زودرس شروع بلوغ قبل از 8 سالگی در دختران و 9 سالگی در پسران است. اگرچه بلوغ زودرس در دختران شایع تر است ، اما در پسران نیز مشاهده می شود.

 

بلوغ زودرس در سالهای اخیر در جهان و کشور ما در حال افزایش است. وقتی شرایطی که باعث بلوغ زودرس می شود مورد بررسی قرار گیرد ، در اکثر کودکان (75-90)) علت جدی پیدا نمی شود و مشخص می شود که "ایدیوپاتیک" ، یعنی "علت مشخص نیست". با این حال ، بلوغ زودرس نیز ممکن است به دلیل یک بیماری زمینه ای رخ دهد. به عبارت دیگر ، اولین شاخص بیماری دیگر ممکن است بلوغ زودرس باشد. به همین دلیل ، مهم است که بیماری را زود تشخیص دهیم و در درمان دیر نکنیم. در غیر این صورت ، مشکلات جدی سلامتی ممکن است ایجاد شود. از سوی دیگر ، افزایش چاقی در دوران کودکی احتمال بلوغ زودرس را افزایش می دهد. زیرا افزایش استروژن در کودکان چاق ، بلوغ را تسریع می کند. بنابراین ، پیشگیری از چاقی در گروه سنی دوران کودکی برای اوایل نوجوانی نیز مفید خواهد بود.

 

مواد شیمیایی موجود در افزودنی های غذایی ، آفت کش ها (آفت کش ها) ، لوازم آرایشی و اسباب بازی ها می توانند بلوغ زودرس را آغاز کنند. علاوه بر این ، استفاده از محصولات ظاهراً طبیعی مانند سویا ، روغن اسطوخودوس ، چای رازیانه و گرده زنبور عسل نیز ممکن است منجر به ایجاد بلوغ زودرس شود. بنابراین ، محصولات موجود در بازار که ادعا می شود عصاره گیاهی طبیعی هستند ممکن است خطری برای سلامت کودکان ایجاد کنند. از سوی دیگر ، افزودنی های غذایی مورد استفاده در تولید غذاهای بی ارزش که برای کودکان جذاب هستند نیز ممکن است برای بلوغ زودرس خطرناک باشند. زیرا همه این محصولات ممکن است حاوی هورمون های مضر به نام اختلالات غدد درون ریز باشند. هنگامی که این محصولات مضر در دوران کودکی ، که حساس ترین دوره زندگی بشر است ، استفاده می شود ، ممکن است در سالهای بعد آثار منفی زیادی روی دهد.

 

بزرگ شدن سینه ، رشد موهای زیر بغل و ناحیه تناسلی ، رشد سریع قد ، آکنه ، موهای چرب ، بوی عرق ، بزرگ شدن آلت تناسلی و/یا بیضه ها ، تغییرات رفتاری و ترشحات واژن از یافته های اصلی بلوغ اولیه است. تشخیص یکی از این یافته ها در کودک در سنین پایین (8 سال برای دختران و قبل از 9 سال برای پسران) باید هشداری برای خانواده باشد. علاوه بر این ، کودکان مبتلا به بلوغ زودرس نیز ممکن است سردرد ، استفراغ ، تشنج ، نوشیدن آب زیاد ، ادرار زیاد و مشکلات بینایی داشته باشند. همچنین زمان بروز این شکایات و سرعت پیشرفت آنها بسیار مهم است. زیرا اولین نشانه یک بیماری زمینه ای جدی ممکن است بلوغ زودرس باشد. بنابراین ، تشخیص در اولین زمان از اهمیت حیاتی برخوردار است. در غیر این صورت ، در صورت تاخیر در تشخیص ، می تواند تهدید کننده زندگی باشد.

 

کودکان مبتلا به علائم بلوغ باید با دقت مورد بررسی قرار گیرند. هم رشد کودک ، هم مرحله بلوغ و هم علائم بیماریهای زمینه ای باید مورد ارزیابی قرار گیرند. بنابراین ، هر دو وضعیت فعلی و آینده (قد ، شماره و غیره) باید در نظر گرفته شود. سپس سن استخوان برای ارزیابی بلوغ استخوان اندازه گیری می شود. این سرنخ هایی در مورد سن استخوان ، رشد کودک ، وضعیت بلوغ ، قد در زندگی آینده و غیره ارائه می دهد. علاوه بر این ، تشخیص با آزمایشات هورمونی و تصویربرداری رادیولوژیکی در خون تأیید می شود.

 

بسیار مهم است که کودکان مبتلا به بلوغ زودرس تشخیص داده شوند و به موقع درمان شوند. در غیر این صورت ، ممکن است باعث قاعدگی زودهنگام کودک (قبل از 10 سالگی) ، کوتاه قد و ایجاد برخی شرایط نامطلوب در بافت های حساس به استروژن مانند سینه شود. در این مورد ، این بار سنگینی را برای دخترانی که خونریزی قاعدگی در سنین پایین دارند ، ایجاد می کند ، هم برای بدن ریز آنها و هم برای احساسات روانی آنها.

 

خطر بسیاری از اختلالات روانی مانند افسردگی ، اختلالات خوردن و اختلالات رفتاری در کودکانی که به سن بلوغ می رسند بسیار بیشتر است. علاوه بر این ، مشخص شد که کودکانی که به سن بلوغ رسیده اند در مقایسه با همسالان خود اضطراب و تصویر بدنی منفی تری از خود نشان داده اند.

 

به نظر می رسد این کودکان مشکلات روانی بیشتری را هم با خانواده و هم سن و سالان خود تجربه می کنند. علائمی مانند بیزاری از خود ، کاهش اعتماد به نفس به دلیل ظاهر ، ترس و نگرانی از این که به دلیل تفاوت آنها مورد پسند همسالانشان قرار نخواهد گرفت ، مشکلات دوستی با جنس مخالف ، انجام اقدامات جنسی پرخطر و نگرانی در مورد جنسیت معمول هستند. همچنین به احتمال زیاد عادات بدی مانند سیگار کشیدن و نوشیدن الکل دارند.

 

نکته مهم دیگر این است که بلوغ می تواند به سرعت پیشرفت کند ، حتی اگر پس از 8 سالگی در دختران و 9 سالگی در پسران شروع شود. مشکلاتی مانند کوتاهی قد و قاعدگی زودرس که در اوایل نوجوانی دیده می شود نیز ممکن است زمانی رخ دهد که بلوغ به سرعت پیشرفت می کند. کودکان با نوجوانی که به سرعت در حال پیشرفت است در روال سرپایی معمول است. از آنجا که به سرعت پیشرفت می کند ، این کودکان بسیار مهم است که تشخیص داده شود و در اسرع وقت درمان شروع شود. در غیر این صورت ، بلوغ در مدت کوتاهی به پایان می رسد و دیگر کاری برای انجام دادن باقی نمی ماند. به همین دلیل ، کودکانی که در سنین نوجوانی هستند قطعاً باید از نظر بلوغ و رشد قد بررسی شوند.

 

بسیار مهم است که کودکان مبتلا به بلوغ زودرس تشخیص داده شوند و به موقع درمان شوند. در غیر این صورت ، ممکن است با مشکلات زیادی روبرو شوند. علاوه بر این ، تشخیص و درمان کودکان مبتلا به بلوغ زودرس در اسرع وقت میزان موفقیت را افزایش می دهد. برای درمان بلوغ زودرس ، از داروهایی که ترشح هورمون های بلوغ را سرکوب می کنند استفاده می شود. این درمان به صورت تزریقی به مدت 28 روز یا 3 ماه انجام می شود. می توان آن را به صورت زیر جلدی یا عضلانی از ناحیه لگن یا ساق پا استفاده کرد. معمولاً در طول درمان هیچ مشکل مهمی وجود ندارد. شایع ترین عوارض جانبی داروهای مورد استفاده درد ، تورم و قرمزی در محل تزریق است. این عوارض جانبی ممکن است در هر 10 بیمار 1 نفر رخ دهد. در دراز مدت ، این داروها به احتمال زیاد باعث ناباروری نمی شوند.