عدم تحمل گلوتن چیست؟

عدم تحمل گلوتن یک مشکل گسترده اما کمتر شناخته شده و همچنین شایع است. این واکنشهای مختلف برخی افراد در برابر گلوتن ، پروتئینی که در گندم ، جو و چاودار وجود دارد ، آشکار می شود.

 

بیماری سلیاک شدیدترین شکل عدم تحمل گلوتن است. این مشکل جدی سلامتی نشان دهنده یک بیماری خود ایمنی است ، بیماری که بدن ساختارهای خود را تشخیص نمی دهد و به آنها حمله می کند. این تصویر که تقریباً از هر صد نفر مشاهده می شود ، می تواند به دستگاه گوارش آسیب برساند. همچنین ، حساسیت به گلوتن غیر سلیاک ، نوع ملایم تری از عدم تحمل گلوتن در حداکثر 13٪ از افراد ، می تواند مشکلات مختلفی ایجاد کند. در نتیجه ، هر دو شکل عدم تحمل گلوتن با طیف گسترده ای از علائم ظاهر می شوند که ممکن است به هضم غذا ارتباط نداشته باشند. برای جمع بندی رایج ترین علائم و نشانه های عدم تحمل گلوتن ، می توان موارد زیر را ذکر کرد:

 

تورم

 

نفخ شکم گاهی اوقات موقعیت بسیار ناخوشایندی است که به دلیل تورم بیش از حد شکم یا پر شدن از گاز پس از غذا احساس می شود. اگرچه این شکایت بسیار شایع است ، عدم تحمل گلوتن دلیل مهمی برای توضیح نفخ است. این یکی از رایج ترین شکایات افرادی است که به گلوتن حساس هستند و 87٪ از کسانی که به گلوتن حساسیت ندارند اما علائم نفخ دارند.

 

 

 

 

اسهال ، یبوست ، مدفوع بدبو

 

ابتلا به اسهال یا یبوست گاه به گاه برای همه افراد طبیعی است ، اما با مرتب شدن این مسئله ، باید علت اصلی آن را جستجو کرد. در افراد مبتلا به بیماری سلیاک ، پس از مصرف غذاهای حاوی گلوتن ، التهاب روده ایجاد می شود. این به لایه سلولی که درون روده ها قرار دارد آسیب می زند و باعث ناراحتی گوارشی قابل توجهی می شود ، اغلب با اسهال یا یبوست. با این حال ، گلوتن در افراد مستعد و بدون بیماری سلیاک نیز علائم گوارشی ایجاد می کند و بیش از 50٪ افراد حساس به گلوتن اسهال دارند و تقریباً 25٪ یبوست دارند. علاوه بر این ، افراد مبتلا به بیماری سلیاک به دلیل اختلال در جذب مواد مغذی ، از مدفوع بد بو و بد بو شکایت دارند.

 

 

 

 

درد شکم

 

درد شکم ، که یک علامت شایع است که به دلایل زیادی می تواند رخ دهد ، نیز یکی از رایج ترین علائم عدم تحمل گلوتن است. بیش از 80٪ مبتلایان به عدم تحمل گلوتن پس از خوردن گلوتن درد شکم و ناراحتی را تجربه می کنند.

 

سردرد

 

بسیاری از افراد علت سردردهای منظم خود را میگرن می نامند. سردردهای نوع میگرنی در 10-12٪ از جمعیت کشورهای غربی مشاهده می شود ، اما جالب است که در مطالعات ، افراد مبتلا به عدم تحمل گلوتن بیشتر از دیگران مستعد ابتلا به سردردهای میگرنی هستند. اگر بدون دلیل مشخصی سردرد منظم دارید ، ممکن است به این دلیل باشد که به گلوتن حساس هستید.

 

خستگی ، لاغری غیرقابل توضیح و کم خونی

 

احساس خستگی بسیار رایج است و به طور کلی با هیچ بیماری همراه نیست. با این وجود ، اگر شخصی دائماً خسته است ، باید علل اصلی آن بررسی شود. خستگی ، به خصوص پس از خوردن غذاهای حاوی گلوتن ، یک علامت بسیار رایج در افرادی است که نمی توانند گلوتن را تحمل کنند. نشان داده شده است که 60-82٪ از افراد حساس به گلوتن اغلب خستگی را تجربه می کنند. علاوه بر این ، عدم تحمل گلوتن می تواند منجر به کم خونی فقر آهن (کم خونی) شود که باعث خستگی و کمبود انرژی می شود. دو سوم از افراد مبتلا به سلیاک ظرف شش ماه پس از تشخیص ، وزن کم می کنند. این را می توان با اختلال در جذب مواد مغذی توضیح داد.

 

 

مشکلات پوستی

 

عدم تحمل گلوتن همچنین می تواند روی پوست شما تأثیر بگذارد. درماتیت هرپتیفورمیس ، یک بیماری پوستی است که با تاول ظاهر می شود ، علامت پوستی بیماری سلیاک است. هر فرد مبتلا به این بیماری به گلوتن حساس است اما کمتر از 10٪ این افراد علائم هضم دارند. علاوه بر این ، نشان داده شده است که علائم بسیاری از بیماری های پوستی شدید که بهبود نمی یابند ، هنگام تغییر به رژیم بدون گلوتن ، کاهش می یابد. پسوریازیس ، برخی از انواع ریزش مو ، کهیر مزمن از جمله این موارد است.

 

 

افسردگی ، اضطراب و حملات هراس

 

افسردگی وضعیتی است که سالانه 6٪ از جمعیت بزرگسال را تحت تأثیر قرار می دهد. نظریه های مختلفی وجود دارد که سعی در توضیح چگونگی عدم تحمل گلوتن می تواند باعث افسردگی شود. یکی از آنها مربوط به ناهنجاری در سطح سروتونین است که به عنوان انتقال دهنده عصبی خوشحال شناخته می شود و میزان آن در افسردگی کاهش می یابد. از طرف دیگر ، این احتمال وجود دارد که باکتری های دوستانه ساکن روده کاهش یافته و باکتری های مضر افزایش یافته ، بر سیستم عصبی مرکزی تأثیر گذاشته و خطر افسردگی را افزایش دهند. اگرچه علت هنوز به طور کامل مشخص نشده است ، اما افسردگی بیشتر در افراد مبتلا به عدم تحمل گلوتن دیده می شود. اضطراب (اضطراب) و حملات هراس ، اختلالات روانی هستند که کسانی که حساسیت به گلوتن دارند مستعد ابتلا به آنها هستند.

 

درد مفصل و عضله ، بی حسی در بازوها و پاها

 

عدم تحمل گلوتن درد مفاصل و عضلات به طور مکرر در افراد گزارش شده است ، احتمالاً به این دلیل که آنها دارای یک سیستم عصبی بیش از حد حساس هستند. آستانه فعال شدن کم نورونهای حسی باعث درد عضلات و مفاصل در این افراد می شود. یکی دیگر از علائم شگفت آور عدم تحمل گلوتن ، نوروپاتی است که با بی حسی یا گزگز در بازوها و پاها آشکار می شود. اگرچه علت دقیق آن ناشناخته است ، اما تصور می شود که این موضوع با وجود برخی از آنتی بادی های مرتبط با عدم تحمل گلوتن در ارتباط باشد.

 

همانطور که می بینید ، علائم تقریباً بی شماری از عدم تحمل گلوتن وجود دارد. اما فراموش نکنیم که هر علامتی در این لیست می تواند دلایل زیادی داشته باشد. با این حال ، اگر مرتباً یک یا چند مورد از آنها را تجربه می کنید ، ممکن است بدن شما نسبت به گلوتن واکنش منفی نشان دهد. در چنین حالتی ، مشاوره با پزشک و انجام برخی آزمایشات و حذف غذاهای حاوی گلوتن از رژیم غذایی مفید خواهد بود.